Wiki

HVA ER EN WIKI

Wiki er programvare som fungerer på en slik måte at en gruppe kan samarbeide om å lage sammenlenkede nettsider og publisere disse til nett. Wikipedia (engelsk) som er en wiki definerer wiki som:

A wiki is a website that allows the easy creation and editing of any number of interlinked Web pages, using a simplified markup language or a WYSIWYG text editor, within the browser

Mange wikier bruker et eget markeringsspråk for å formatere tekst og til å legge inn ulike typer media. Dette kan føre til at noen wikier har høyre terskel for å komme i gang siden man må lære seg dette markeringsspråket. Det kan i tillegg være en fordel å ha litt kjennskap til HTML og CSS slik at man har mulighet til å utføre mer avansert formatering.

Her er en liten video som forklarer wiki på en enkel måte:

BRUK AV WIKI I UNDERVISNING

Mange har nytte av å bruke wiki i undervisning. Videre følger en video som viser eksempler på dette. Videoen er fra en konferanse om bruk av nye medier i undervisningen.

Videre følger en presentasjon av ulike wiki tjenester.

WIKISPACES

wikispaces.jpg
Wikispaces er en nettbasert wikiplattform. For å komme igang med å bruke Wikispaces er det bare å opprette en konto.
Da får man:
  • mulighet til å opprette en eller flere ulike wikier.
  • 2GB med lagringsplass til bilder og media
  • uendelig antall sider, brukere og kommentarer knyttet til wikien

Dette er gratis om du godtar reklame på wikien din. For skoler til og med videregående er det mulig å få gratis wiki uten reklame. Det er også selvsagt mulig å betale for å ikke vise reklame på wikien din.

Når wikien er opprettet og så er det bare å sette i gang med å samarbeide om å produsere innhold på wikien. Wikispaces bruker en WYSIWYG editor. WYSIWYG står for: What You See Is What You Get. Slike editorer er enkle å bruke siden man ser resultatet av ulike formateringsvalg med en gang.

Wikispaces er et litt enklere system, og man har derfor ikke så veldig mange konfigurasjonsmuligheter. Dette gjør at det er enkelt å komme i gang, men enkelte kan kanskje savne noen mer avanserte valg senere.

Et problem er at det ikke er mulig å endre på navn på alle menyer (eller at jeg ikke har funnet ut hvordan dette gjøres) slik at navn på enkelte viktige menyer vil være låst til engelsk.

Ønsker du mer informasjon om hvordan Wikispaces fungerer kan du se videoen under.

WIKIDOT

wikidot.jpg

Wikidot er den plattformen som denne wikien er laget i. Her er det gratis å registrere en konto, og da er det mulig å lage opp til 5 ulike wikier. Systemet er ganske avansert og det har veldig mange muligheter til å tilpasse wikien og sidene etter eget ønske. Wikidot bruker en spesiell wikiformatering, men det er også mulig å bruke ulike knapper som setter inn disse formateringskodene i teksteditoren for deg.

I Wikidot har en god kontroll over wikiene og sidene en oppretter. De kan enkelt konfigureres slik at de fungerer og ser ut som en selv vil.

En stor fordel med Wikidot er at den er helt reklamefri. Wikidot sin forretningside er å tjene penger på oppgradering. Men en gratiskonto så får en tilgang 300MB med lagringsplass for bilder og andre media per Wiki en oppretter (max 5).

Til slutt en liten video som viser hvordan man redigerer sider i Wikidot.

Her finner du flere videoer om hvordan Wikidot fungerer.

MEDIAWIKI

Mediawiki er den plattformen som Wikipedia er laget i. Wikipedia er et stort nettbasert leksikon som utelukkende er bygget opp av frivillige. Skal en bruke Mediawiki så må man ha tilgang til en webtjener med mysql database og php, og deretter så må Mediawiki installeres på denne webtjeneren. Under er en liten film om hvordan vi redigerer sider i Mediawiki.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License